ah, i sentiu-vos ben lliures en participar



divendres, 20 de març del 2009

Opinions sobre el Pla de Bolonya

Fa uns mesos no em preguntava si lluitar per un món més digne val la pena, tenia clar que sí. Avui ja no sé què és un món més digne, crec que no ho vull saber. Em fa por saber-ho per la responsabilitat que això pugui comportar, per jo, que sempre he estat un irresponsable...

Us trasllado les opinions dels estudiants i professors que conec.

Alguns em diuen que Bolonya fou una recomanació que els lobbys jueus que controlen el món des de la poltrona capitalista van fer a la Universitat Europea el 1995 per poder aplicar bé el seu pla global de perpetuació del poder, i que l'única alternativa viable a això (molt dolent, cal suposar) és el nacionalsocialisme.

Altres em diuen que Bolonya és un pas endavant en la qualitat dels estudis.

Alguns creuen que Bolonya amaga que la Universitat no serà tan pública com ara, serà més cara i per tant més elitista.

Altres em diuen que Bolonya és l'excusa de quatre mandrosos per fer sarau.

Alguns em diuen que si alguna cosa se li pot dir a Bolonya és que no és prou exigent.

D'altres em traslladen la seva frustració veient com s'estan deixant la pell per un món millor: en assemblees, escrits, preparació d'actes, pedagogia.... Mentre molts només s'ho miren i no fan res pel seu voltant.

Alguns (la majoria) em diuen que ni saben què és Bolonya ni els hi importa.

Altres diuen que Bolonya, cenyint-se a criteris econòmics, retallarà notablement els esforços en l'acadèmia humanista, les lletres. Perquè no interessarà que la Universitat produeixi gent cultivada i apta per la seva especialitat, sinó que s'esforçarà en preparar només bons tècnics especialitzats en la funció que el mercat necessiti. Això, diuen, revertirà en una societat ignorant i dominable fàcilment pel poder.


La meva opinió:

No sé si els rectors que han decidit tirar-lo endavant són bons i volen el millor per la Universitat o bé ja han decidit que l'economia sigui el criteri polític del món i per tant la seva Universitat no pot ser-ne independent (des del meu punt de vista això seria una traïció al qüestionat critèri independent de la Universitat). La meva naturalesa innocent em fa tirar per confiar-hi, no hauria de dubtar del Pla Bolonya perquè els rectors solen ser gent cultivada i evidentment implicada. Ara bé, també hi ha tota una pila d'estudiants i de professors que la majoria en saben molt més que jo, de tot; i que són crítics amb Bolonya, i no només això sinó que empren el seu temps per difondre-ho i lluitar per aquesta idea del bé i el millor. Això em desconcerta i em fa desconfiar del Pla Bolonya, això em fa adonar-me que, com a mínim, hi ha gent culta i bona disposada a posar tots els esforços per un món millor. Un alè d'energia per seguir essent responsable amb aquest món on vivim.

12 comentaris:

zel ha dit...

La primera vegada que vaig llegir, em va semblar una bona oportunitat per sortides laborals amb tres cursos i possibilitat d'estudis continuats fora, com una ampliació extensiva dels Erasmus, amb especialitzacions... i un larg etcètera, clar, era fa tres anys i ara, al carrer, ja no sé si la idea era bona i el desenvolupament barroer o viceversa...

Ferran Porta ha dit...

M'encantaria tenir la informació, per poder fer-me una idea clara dels pros i contres de Bolonya. D'entrada ho vaig veure, com la Zel, amb bons ulls. Ara ja no sé qui diu la veritat, qui exagera, qui manipula... fins i tot dubto que algú sàpiga tota la veritat del Pla. Quin merder.

khalina ha dit...

jo tampoc tinc prou informació.

òscar ha dit...

em desconcerta. escolto, llegeixo i tot plegat crea una boirina que em fa pensar que la bona intenció inicial ha esdevingut en una aplicació nefasta.

Aloma. ha dit...

Em fa mal veure que hi ha una gran majoria, com tu has dit, que pensen;
- A mi això, ni fú ni fà!

Conformisme? No gràcies!

Anònim ha dit...

Sembla que la qüestió de Bolonya és una cosa que ningú sap si és bona o dolenta. Jo tampoc ho sé.

Unknown ha dit...

Doncs jo crec tenir-ne una idea... anem a pams:

El 1999 surt la declaració de Bolonya. Un text molt breu de pàgina i mitja que fa una declaració d'intencions, es parla de construïr l'Espai Europeu d'Educació Superior.

Aquest text no és cap llei, i així com els països que tenen model pedagògics exemplars, clàssics i de gran reputació, però contraposats, Alemania i Anglaterra ja han saltat del carro Bolonya, altres països de l'Europa de l'Est o de fora d'Europa com Azerkbadjàn, s'hi sumaràn.

A la pràctica, cada país ha fet el que li ha donat la gana i ha estat una manera que les empreses puguin posar cullerada a l'educació com a negoci.

La web de referència sobre bolonya és per mi aquesta (està clar que la premsa oficial no us ha donat gaire informació si ho veieu com una boirina).

Sortiu de la confusió a:
http://www.bolonya.org

I seguiu l'actualitat a:
http://especialbolonya.wordpress.com

Bolonya és dolenta? Depén, la declaració estava molt bé, però no han posat ni un sol clau recte. L'EEES no existeix ni existirà més del que ja existeix ara.

Salut companys!

Noctas ha dit...

Gran post company!!! saludus crack i contineu amb la lluita...

Anònim ha dit...

No sé en quina tertúlia han dit que oposar-se a Bolonya és com oposar-se a l'euro, però segons Batiscafo no tots els països hi són.

Tumbaíto ha dit...

¡Qué afortunado, Efrem! Usted es como los científicos que gracias a sus conocimientos y elevados sobre los pastores saben que es un cuásar y para su deleite pueden preguntarse si cierto punto luminoso del firmamento es o no es un cuásar.

Servidor, sin embargo, es como aquellos pastores de antaño que lo máximo que podían hacer es contemplar el firmamento y describirlo con sus teóricamente pobres palabras.

¡Me encantaría preguntarme cosas en las que estuviese involucrada de una manera relevante la palabra dignidad! Pero... ¡De donde no hay no se puede sacar!

Los que más la usan -ahora mismo- son los árabes y creo que es para justificar que las féminas deban ir tapadas y los que están a favor del destapé la usan para que las féminas enseñen carne.

También la usan los pro-eutanasia para liquidar a los moribundos y los anti-eutanasia, para que sigan ellos con su muerte.

Pero bueno... Me reitero, Efrem: le envidio.

assumpta ha dit...

En aquest cas, tampoc jo disposo de la resposta encertada: bolonya si, bolonya no,
Se suposa que alguna deu d'ésser la correcta i també se suposa que algú ho sabra, o no?
Embolicac com una troca, aixó sí que és segur !

Joan G. ha dit...

Creació d'un Espai Europeu d'Educació Superior?

Si. Tot i que això significarà fuga de serveis.

Aplicació del Pla de Bolonya?

Sense garanties, sense beques, amb la pressió dels lobbies educatius europeus, sense consens, imposant-nos un model d'universitat que no és el nostre (som mediterranis), amb els problemes estructurals que ja tenia la universitat pública. No.

Re-orientació del Pla de Bolonya?

Si podem fer un Pacte Nacional per la educació superior on entrem a parlar del model d'universitat, del seu finançament i de la seva funció social si. Sinó, no.