ah, i sentiu-vos ben lliures en participar



diumenge, 31 de maig del 2009

Timidesa

És només una hipòtesi; però no podria ser que l'auge de la comunicació sigui una arma perillosament autoflagelatòria pels tímids?

A les classes de la universitat poca gent s'atreveix a fer preguntes, no perquè no les tingui, sinó per por i timidesa. No ho trobo bé. Per als tímids, tenir la comunicació tan a l'abast com ara és una joia, no cal plantar-se davant d'algú i parlar, n'hi ha prou amb agafar l'ordinador i escriure per a poder-se relacionar. És una joia, però si hom té timidesa, aquesta pot ser la millor manera de no superar-la. Perquè en comptes d'enfrontar-s'hi la defuig. Si ets tímid, l'única manera de deixar de ser-ho és practicar la comunicació amb els altres de forma oral i cara a cara, enfrontant-se a la por escènica. En canvi, si tenim una mancança i en comptes d'enfrontar-nos-hi la ignorem, aquesta mancança corre el risc de créixer; i la persona tímida en qüestió, d'estancar-se. Després hi ha l'alcohol, el gran aliat, però és igualment -per sobrades raons- una altra arma perillosa.

4 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

De totes formes, penso que qualsevol forma de comunicació ajuda els tímids a vèncer aquesta limitació. Fins i tot la "freda" comunicació que es produeix a través de la pantalla de l'ordinador. Bé, no ho sé, no sóc psicòleg, però em fa l'efecte que comunicar-se és una forma de perdre timidesa, ni que sigui d'altra forma que la personal.

O potser m'equivoco. És només una impresió.

Anònim ha dit...

Crec que et dono la raó en això que dius, Efrem.

Salutacions eremites.

Jesús M. Tibau ha dit...

jo era extremadament tímid, i m'ha costat molt superar el pànic a parlar en públic. I si ho he aconseguit en part, ha estat per la insistència.
D'altra banda, és molt més rica i més eficaç la comunicació personal cara a cara.

khalina ha dit...

no sé si el tema ordinador fa a la gent més tímida. Quan jo anava a la universitat (ja fa 15 anys) en general tampoc es feien preguntes a classe. Clar que nosaltres érem moltíssims. Els primers cursos més de 100!Es cert que si un no practica, no es pot vèncer la por escènica. Clar que potser és millor començar parlant en públic en grups més reduïts, i sobre temes que conegui.

L'alcohol mai no es recomana per llençar-se a millorar la comunicació. Si un no en prem mai, i el dia que ha de fer el curs beu, no sap com li sentarà, com pot reaccionar el cos... I si normalment beu poc, i per parlar beu el doble, idem