ah, i sentiu-vos ben lliures en participar



dilluns, 6 de desembre del 2010

A favor dels controladors aeris

Després de no trobar en cap mitjà les raons de la vaga, cosa al·lucinant, em busco la vida i vaig a la pàgina del sindicat dels controladors, i, per resumir, aquesta és la situació exposada:

1. Els controladors aeris signen un contracte laboral on hi diu que no poden fer més d'x hores l'any, comptant les extres. Establert, evidentment, per llei.

2. En veure les hores que fan cada dia, adverteixen al govern i AENA (l'empresa pública que els contracta) que si el ritme d'hores segueix igual, molt abans que acabi l'any ja hauran fet el màxim d'hores legals; així, si ningú els substitueix ni es canvia el contracte, no podran treballar.

3. Intenten explicar aquesta manca de planificació reiteradament, però ningú no mou ni un dit per solucionar la situació.

4. Arriba el dia que no poden fer més hores, però els diuen que han de treballar al marge de la llei i del contracte signat.

5. Es declaren en vaga per la seva situació il·legal, el govern promet solucionar la situació. [Agost]

6. El govern segueix sense moure ni un dit, incompleix la promesa.

7. Es convoca una altra vaga per denunciar la situació. El govern promet solucionar la situació. Es desconvoca la vaga. El govern no fa res.

8. Els controladors ja no aguanten en aquesta situació de treballar il·legalment i agafen la baixa per ansietat [3 de desembre de 2010].

9. El mateix dia, el govern aprova una llei (decret 13/2010) que permet/obliga a que els treballadors treballin més hores de les que diu el contracte i la llei anterior. Els obliga a anar a la feina sota amenaça de presó i embargament dels patrimonis, independentment que estiguin incapacitats mèdicament per a treballar (això inclou baixa per maternitat, etc).

10. El govern [5 de desembre] anuncia l'apertura de 442 expedients a controladors contra els que “ ... no fueron a trabajar porque defendían que ya habían cumplido las horas que dicta la ley”.

11. "aquellos controladores que no estén en condiciones perfectas, (y no creo que haya muchos que aguanten tranquilamente que les estemos llamando de todo en todos los periódicos, televisiones e internet), no deben trabajar. Mejor dejar a la gente en los aeropuertos que tener que lamentar una desgracia mucho mayor".


[Testimonis de controladors aeris]

Él ha pasado la cuarentena y promete que esta es su última guerra: «Mi mujer me ha dicho que me presente hoy a trabajar y que dentro de quince días lo deje. Y creo que lo voy a hacer, porque esto no lo aguanto más». Ella, joven, elegante y llorosa, habla con la voz entrecortada: «Trabajé el jueves por la noche y llevo tres días sin dormir», explica, antes de comenzar una entrevista que se realiza a las 13 horas de ayer, con la huelga no declarada pero salvaje agonizando. «Se acabará pronto», dice él. «Yo no quiero parar –responde ella–. No quiero arrastrarme más ante este Gobierno. Lo que nos han hecho es propio de una dictadura».


"Llevamos meses advirtiendo de que se nos iban a acabar las horas, que había que buscar soluciones. ¿Y que propusieron ellos? [el Ministerio de Fomento y AENA] Nada. No aceptaron cambiar turnos, variar la planificación. Dijeron que no a todo lo que se les propuso después de que planteasen un decreto brutal que encima era absurdo: trabajamos 160 horas al mes y nos fijaron una jornada máxima legal de 1.670 horas. No hay que ser muy listo para saber que en diez meses nos quedábamos sin horas. Pero en esas manos estamos. Y cuando hace meses se dan cuenta de que su error es brutal no hacen nada. Ni cuando se lo decimos y ofrecemos opciones".
"Siempre hablan del dinero que ganamos. Pero en ocho meses ninguna de nuestras propuestas para solucionar el conflicto tenía que ver con el dinero. Ahora cuando se ven ante su error nos cambian el cómputo de horas. No podemos enfermar porque si te pones de baja tienes que recuperar las horas. No podemos tener hijos porque has de recuperar el tiempo de maternidad. No te puedes ir a enterrar a tu padre porque los tres días de permiso los tienes que recuperar. ¡Si estamos de vacaciones se nos considera en absentismo laboral! Lo que sí puedes hacer porque así lo deciden por decreto el viernes es trabajar 200 horas más al año. Y eso lo decides un viernes antes de puente después de llevar diez meses sin querer negociar, después de que hayamos desconvocado una huelga con la promesa incumplida de negociar.
(...)
Yo he estado tirada con mis hijas y sé lo que se pasa. Pero también sé que llevo desde abril sin un día libre. ¡Mis hijas me piden que les ponga en el calendario qué día van a poder ver a su mamá!" [Rompe a llorar]
(..)
Sé que los españoles nos echan la culpa de todo, y de verdad, siento muchísimo lo que han pasado, pero no me siento culpable: es el Gobierno el que no ha querido negociar, el que nos pone al límite. A mi ya solo me queda mi orgullo. Me lo pueden quitar todo, el dinero, la libertad, todo, pero no me voy a arrastrar más".


Fonts:
http://www.controladoresaereos.org/
http://www.diariodeibiza.es/pitiuses-balears/2010/12/05/controlar-punta-pistola/449823.html

Em sembla una absoluta irresponsabilitat que l'Estat que és qui posa les seves pròpies lleis, no les compleixi ni les canvii a temps quan estan clarament mal fetes i han estat avisats. L'Estat no és idiota, per tant, encara que hagi actuat des del punt de vista jurídic irresponsablement fins al límit, no ho ha fet "sense voler". Ara, el que em pregunto, són les intencions d'aquesta maniobra eminentment política.

24 comentaris:

contacte ha dit...

Benvolgut Efrem,

Tot plegat, em sembla, és un mer problema de proporcionalitat. És a dir: d'una banda, resulta innegable que la situació laboral dels controladors no s'ha gestionat degudament. Els convenis i els contractres estan per complir-se. De l'altra, sembla irreprotxable la forma de procedir del govern divendres passat. Així doncs, diria que, en el fons, els controladors tenen raó, però que les formes els han perdut. S'han excedit. Quants controladors hi ha? 500?1.000? 2.000? I quanta gent han condicionat? Es parla de més de 300.000. Indirectament, moltes més. Hi ha d'haver una proporció en les coses. També en això. I més en temps de crisi. Penquen molt, cert. Fora de contracte, injust. Però quants cops multipliquen el salari mitjà?
Toca sentar-se i parlar.

Efrem ha dit...

Hi havia prou controladors actius com per a no paralitzar els aeroports, ja estava pensat perquè hi hagués algun retard, però no pas una paràlisi total! El problema és que AENA va decidir paralitzar-ho tot, anular els vols. Perquè? No ho sé, els controladors han presentat denúncia en aquest sentit. La intenció era la de donar un toc d'alarma només (xD al final l'han donada bé, però no la que ells s'esperaven), els hi va sortir ben malament.

Jo també crec que hi ha culpa per part de tots dos, el govern hauria d'haver rebaixat els privilegis i deixar les coses clares des del principi, posar un nou contracte per signar (on cobressin la meita i treballessin el doble si cal, com sigui) i ja està, ho haurien acceptat i qui no ho acceptés al carrer.

Però sembla que hi ha un gran consens en culpar de tot als controladors, i em fa ràbia perquè és molt molt injust fer aquest raonament sense mirar el llarg de la situació. És com culpar Catalunya de no voler ser independent mirant només la situació actual, sense tenir present que en 200 anys ha triplicat o més la població amb gent de fora. És que em fan ràbia els raonaments curts de mires! I havia de contrarestar-ho! hehehe

contacte ha dit...

o tens molt ben apamat, Efrem.
Res a dir. Bona feina!

demòtica ha dit...

Gràcies Efrem. Faig difusió del teu blog. Cal fer córrer els motius dels controladors per tal de contribuir a la dialèctica. Felicitacions!!

demòtica ha dit...

Gràcies Efrem. Faig difusió del teu blog. Cal fer córrer els motius dels controladors per tal de contribuir a la dialèctica. Felicitacions!!

Efrem ha dit...

gràcies a tu demòtica
:D!

Anònim ha dit...

“The range of subjects and the skill and flair of some of these finalists is extremely
impressive.
Franzoesisch lernenArthritis Help

Cheasel ha dit...

iphone 3g accessoriestimber sheds Liverpool
I thought so. it is always true. A matter of course. Thanks.

ManchesterUTD ha dit...

Oxygen Sensorcelebrity gossip
Somerset is a county in South West England. The county town is Taunton, which is in the south of the county. The ceremonial county of Somerset borders Bristol and Gloucestershire to the north, Wiltshire to the east, Dorset to the south-east, and Devon to the south-wes

ManchesterUTD ha dit...

hublot replicaDecoration fete
The Federative Republic of Brazil commonly known as Brazil is the largest country in South America. It is the world's fifth largest country, both by geographical area and by population with over 190 million people. It is the only Portuguese-speaking country in the Americas and the largest lusophone (Portuguese-speaking) country in the world.

Cheasel ha dit...

ionic foot bathText übersetzen Deutsch Russisch
Providence is the capital of, and the most populous city in, Rhode Island, and one of the first cities established in the United States. Located in Providence County, it is the estimated third largest city in the New England region. Despite the city proper only having an estimated population of 178,042 as of 2010, it anchors the 37th largest metropolitan population in the country

Admin ha dit...

The show's premise originated with Paul Attanasio, while David Shore, who is credited as creator, was primarily responsible for the conception of the title character. It is largely filmed in Century City. House often clashes with his fellow physicians, including his own diagnostic team, because many of his hypotheses about patients' illnesses are based on subtle or controversial insights low testosteronehowtostartimportexport

Liverp0Ol-FC ha dit...

ForumLinkBuilding.com scamvoice talentMr Lansley said: "We have to halt and then reverse the tide of obesity in this country."Government has a role to play, but it is clear that we cannot do this alone."When asked about why the government was not more keen on legislation, he said by working in partnership, more could be achieved faster.

Vipblue ha dit...

Vector Clipartcommercial wind power
Remember me when I am gone away,Gone far away into the silent land;When you can no more hold me by the hand,Nor I half turn to go yet turning stay.Remember me when no more day by dayYou tell me of our future that you planned:Only remember me; you understand

KinhMinh ha dit...

French Montana mixtapeshvac repair nyc
Over 200 students in central Ha Tinh province have had to brave a dangerous river, or travel ferry, to school for years due to the lack of funding for a bridge.

Kinh Thuoc' ha dit...

usb 2 driver downloadLaptop Repair Long Island
The Seventh-day Adventist Church is the largest modern seventh-day Sabbatarian denomination, with about 16 million members and hold the Sabbath as one of the Pillars of Seventh-day Adventism . Seventh-day Adventism grew out of the Millerite movement in the 1840s

KinhCan. ha dit...

forumlinkbuilding companyusb-stick
The key underlying profits before tax haven't seen the same increases though going up from £127 million to £132 million which is only 3.9% and the underlying earnings per share are 14.6 pence instead of the prior 14.2 pence. Dividends will remain unchanged at 13 pence per share. Shares at close on the London FTSE 100 were trading at 497.40 pence each, down 1.21% on the day.

Vipblue ha dit...

Square One CondosVascular tables
Since the interplanetary medium is a plasma, it has the characteristics of a plasma, rather than a simple gas; for example, it carries with it the Sun's magnetic field, is highly electrically conductive (resulting in the Heliospheric current sheet), forms plasma double lay

ManchesterUTD ha dit...

find competitor keywordsT7
He won election to the U.S. Senate in Illinois in November 2004. His presidential campaign began in February 2007, and after a close campaign in the 2008 Democratic Party presidential primaries against Hillary Rodham Clinton, he won his party's nomination. In the 2008 presidential election, he defeated Republican nominee John McCain, and was inaugurated as president on January 20, 2009. In October 2009, Obama was named the 2009 Nobel Peace Prize laureate.

Cheasel ha dit...

personal loansCar Insurance Comparison Chart
Edson and other Port Gibson believers readily accepted the Sabbath message and at the same time forged an alliance with Bates and two other folk from New Hampshire who later became very influential in the Adventist

KinhMinh ha dit...

The Norte Chico civilization was a complex Pre-Columbian society that included as many as 30 major population centers in what is now the Norte Chico region of north-central coastal Peru. It is the oldest known civilization in the Americas and one of the six sites where civilization separately originated in the ancient world
plain dog t shirtGold Coast Property

KinhCan. ha dit...

security companiesChristmas Greeting Cards
While competitive basketball is carefully regulated, numerous variations of basketball have developed for casual play. Competitive basketball is primarily an indoor sport played on carefully marked and maintained basketball courts, but less regulated variations are often played outdoors in both inner city and rural areas.

Sean Mong ha dit...

auzcorpbusiness to business market research
Intense blasts echoed through the ravaged Syrian city of Homs on Monday after a weekend bloodbath ended in hundreds of deaths there, local activists said.

uknowme ha dit...

adult dating1997 Honda CRV AC Compressor
I thought so. it is always true. A matter of course. Thanks.